Ανάκτηση δεδομένων

Εμείς είμαστε εδώ . . .

Χάσατε τα δεδομένα σας;

Έσβησα τα δεδομένα μου εγώ χωρίς να το θέλω

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κλείσετε τον υπολογιστή ή κινητό και να μην κάνετε καμιά απολύτως ενέργεια. Αυτό γιατί τα δεδομένα αυτά είναι η πιο εύκολη μορφή ανάκτησης αρκεί να μην κάνετε εγγραφή δεδομένων πάνω από αυτά. Στην πραγματικότητα δεν έχετε σβήσει τα δεδομένα αλλά μόνο το σημείο στον δίσκο που αναφέρει το πού βρίσκονται αυτά. Έτσι αν δεν αντικαταστήσετε τα αρχεία με άλλα νεότερα, είναι πολύ εύκολή και γρήγορη η ανάκτηση τους.

Ξαφνικά δεν αναγνωρίζει τον δίσκο ο υπολογιστής μου

Πολύ πιθανό να μιλάμε για μια μηχανική βλάβη είτε της θύρας του υπολογιστή σας είτε της συσκευής αποθήκευσης σας. Σε αυτήν την περίπτωση δοκιμάστε μ την σειρά που αναφέρονται τις παρακάτω ενέργιες

  1. Συνδέσετε την συσκευή σε άλλη θύρα usb. Αν το πρόβλημα διορθωθεί τότε πιθανότατα έχει πρόβλημα η συγκεκριμένη θήρα ή δεν δίνει το απαιτούμενο ρεύμα ώστε να τροφοδοτήσει τον δίσκο σας.
  2. Συνδέστε την συσκευή σας σε άλλον υπολογιστή για να διαπιστώσετε αν συμπεριφέρεται το ίδιο. Ίσως το πρόβλημα προέρχεται από τον υπολογιστή ή το λειτουργικό του.
  3. Δοκιμάστε να συνδέσεται την συσκευή σας με ένα άλλο καλώδιο usb. Μπορεί να έχει χαλάσει το καλώδιο. Καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιείτε μεγάλα σε μήκος καλώδια γιατί έχουν μεγαλύτερη απώλεια σε ρεύμα. Αν δεν λειτουργήσει και αυτό τότε τα πράγματα γίνονται λίγο ποιο δύσκολα.
  4. Αν ο δίσκος σας έχει δυνατότητα απόσπασης από την θήκη του (μερικές θήκες του εμπορίου το επιτρέπουν) δοκιμάστε να τον εισάγετε σε άλλη θήκη ή εξωτερικό Dock station και δοκιμάστε να δείτε αν λειτουργεί.

Σε κάθε περίπτωση αν ακούτε ήχο, σταθερό σε συχνότητα σαν χτύπημα είναι σημάδι πως ο δίσκος σας έχει υποστεί μηχανική βλάβη.

Ακόμα να γνωρίζεται ότι οποιαδήποτε επέμβαση στα μηχανικά μέρη του δίσκου σας, είναι λόγος να χάσει την εγγύηση σας η συσκευή.

Έκανα format στον δίσκο, το usb ή το κινητό μου

Τα πράγματα εδώ είναι λίγο πιο επικίνδυνα. Αν σας δόθηκε η επιλογή “αργό πέρασμα (deep format)” ή κάποιο μήνυμα “ασφαλή διαγραφή/καταστροφή των δεδομένων σας” τότε πολύ πιθανόν να μην είναι δυνατή η ανάκτηση των δεδομένων σας. Έχετε ήδη ενεργοποιήσει μια διαδικασία όπου περνάει ψευδής εγγραφές πάνω από τα αρχεία σας αρκετές φορές ώστε να μην είναι δυνατή η ανάγνωση τους.

Αν δεν έχετε επιλέξει κάποια επιλογή από τις παραπάνω τότε είναι αρκετά πιθανό να γίνει ανάκτηση των δεδομένων σας. Αυτό όμως απαιτεί εξειδικευμένο τεχνικό με εμπειρία και ειδικά εργαλεία. Κάθε άλλη ενέργεια ίσως προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στα δεδομένα σας. Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστούν από μερικές ώρες έως μέρες έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες ανάκτησης.

Έσπασε ο δίσκος μου και τώρα πια δεν λειτουργεί

Τα πράγματα εδώ είναι τόσο απλά όσο και επικίνδυνα.

Σε αυτή την περίπτωση ένας εξειδικευμένος τεχνικός με ειδικό εξοπλισμό είναι μονόδρομος.

Ουσιαστικά θα πρέπει να μεταφέρουμε τα λειτουργικά σημεία του δίσκου σε ένα νέο δίσκο ίδιου τύπου σε ειδικό περιβάλλον και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι δυνατή η ανάκτηση όλων των δεδομένων. Φυσικά θέλει υπομονή από μέρους σας γιατί απαιτεί πολύ χρόνο και έχει και ιδιαίτερο κόστος λόγο των υλικών που θα χρειαστεί για να λειτουργήσει ξανά.

Σε κάθε περίπτωση ενημερώνεστε για τα ανακτήσιμα αρχεία με σχετικά μικρό κόστος και αργότερα ξεκινάνε οι διαδικασίες ανάκτησης τους.

Τα αρχεία μου υπάρχουν αλλά δεν ανοίγουν όπως θα έπρεπε

Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται είτε για μηχανική βλάβη, είτε για επίθεση κάποιου κακόβουλου λογισμικού, γνωστό και ως ιός.

Εδώ και στις δυο περιπτώσεις οι ενέργειες είναι ακριβώς ίδιες. Κλείστε άμεσα την συσκευή σας για να μην επεκτείνεται την ζημιά.

Ένας έμπειρος τεχνικός θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι η συσκευή σας είναι πλήρως λειτουργική και ότι η ζημιά θα περιοριστεί στο μέγιστο δυνατόν. Θα προσπαθήσει να πάρει αντίγραφο ασφαλείας πριν ξεκινήσει κάθε ενέργεια πάνω στον δίσκο σας για να σας εξασφαλίσει την ακεραιότητα των δεδομένων σας και μετά θα ακολουθήσει συγκεκριμένη διαδικασία για την ανάκτηση και αποκατάσταση τους.

Μερικοί ιοί είναι πολύ δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν και σε αυτή την περίπτωση αν υπάρχει η συγκατάθεση από εσάς τα δεδομένα αποθηκεύονται στους server μας έως ότου βρεθούν κλειδιά για την αποκρυπτογράφηση τους.

Είναι μια σχετικά χρονοβόρα διαδικασία γιατί απαιτεί προσεκτικές κινήσεις και ελέγχους για να εξασφαλιστεί η ακεραιότητα των δεδομένων σας.